Geštalt psihoteraput Evgenij Veritov ističe da se osećanja ne smeju zanemariti, jer što ih više ignorišemo i potiskujemo, to se negativno odražava na našu psihu. Vilj geštalt psihoterapuije jeste da se povećanjem svesnosti u odnosu na probleme, istovremeno poveća snaga osobe koja može da problemom da se izbori.

Upoznajte se sa 12 lekcija iz geštalt psihologije koji će vam pomoći da promenite svoj život nabolje:

1. Ljudi se ponašaju na određeni način ne zato što su loši, već zato što ih je nešto učinilo takvima. Ova svest dobro utiče na sposobnost prihvatanja ljudi. Takođe, ona može biti korisna u prihvatanju roditelja koji su pravili greške tokom vašeg odrastanja, ali sada možete te frustracije da otpustite i osvestite da sada sami možete kreirati svoj život i raditi na ličnom razvoju.

2. Sa druge strane, ne morate da prihvatate one koji vam ne prijaju i ne donose vam nešto dobro. Sposobnost neprihvatanja nije ništa manje važna od sposobnosti prihvatanja. Imate svu slobodu da ne budete okruženi ljudima koji vam ne odgovaraju, posebno onima zbog kojih se osećate loše.

3. Recite ljudima kako se osećate. Naučite ljude da ste vi osoba koja govori o svojim osećanjima. Radeći ovo, dugoročno ćete učiniti dobro za sebe i za njih.

4. Kada izražavate svoja osećanja, koristite formulaciju "osećam se povređeno", umesto uvreda koje biste pod naletom besa i ljutnje izgovorili drugoj strani.Tada je veća verovatnoća da ćete biti saslušani. Ovo pravilo je mnogo vrednije nego što mislite.

5. Poverenje u drugog je značajan poklon koji dajete, pre svega, sebi.

6. Procesi koji se odvijaju u nama, čak i ako ih ne volimo, obavljaju za nas neku važnu funkciju.

7. Ne silite se da pozitivno razmišljate ako se u trenutku tako ne osećate. Fokusirajte se na probleme i rešavanje zadataka, na realnu sliku stvari, ali ne dozvolite ni da vas preplavi pesimizam.

8. Teško nam je sa stvarima koje menjaju našu sliku o sebi. Čak i ako je promene nabolje.

9. Ne pitajte – "da li čovek zaista može tako misliti/osećati/ponašati se?" Može - svaki čovek ima svoje posebne misaone obrasce, osećanja i način delovanja.

10. Ako potiskujete svoja osećanja i emocije, onda će vam psiha sigurno vratiti. Ako to još nije uradila, znači da skuplja snagu.

11. Kada ste u problemu, nemojte se fokusirati samo na to kako ste tu dospeli, već usmerite svoje misli na rešenja.

12. Ono što ne znamo o sebi kontroliše nas više od onoga što znamo o sebi.

Izvor: Sensa