Nakon povratka sa godišnjeg odmora često nas dočeka pomalo zagušljiv dom. Ali, ustajali zrak zarobljen iza čvrsto zatvorenih prozora samo je spoljna, našim čulima dostupna manifestacija jedne suptilnije pojave – u našem se domu zaustavila energija, postala je teška i nezdrava!

Baš kao i naše telo, naš prostor ima svoj energetski život – puni se i prazni i u njemu energija cirkuliše. Kao što naša energija zavisi od onoga šta jedemo, osećamo i mislimo, tako i naš prostor odiše sa onim što u njega unosimo - emocijama, uverenjima i stanjima njegovih sadašnjih ili bivših stanara, ali i uticajima iz okruženja. Ako ste malo osetljiviji, sigurno ste nekad u životu osetili svojevrstan uticaj kad ste ušli u prostor u kojem se odigrala neka svađa ili ste osetili težinu onde gde je neko dugo tugovao ili bolovao.

Ta težina može se trajno nastaniti u delovima vašeg doma i izazivati u vama neprijatnost. A ako je verovati zakonu da slično privlači slično i da se sličnim hrani, loše vibracije u vašem domu mogle bi privući još negativnosti. Srećom, baš kao što možemo obrisati prašinu, usisati dom i dobro ga provetriti, i negativnu energiju možemo izbaciti iz kuće. Iako se metode energetskog čišćenja prostora vežu uz Istok i tamošnje filozofije, prava je istina da su svi delovi sveta pa i mnoge religije jednom poznavale ove rituale, ali znanje o njima s vremenom se izgubilo. Jedino se na Istoku ono još neguje pa je tako, na primer, sastavni deo feng šuija, veštine energetskog uređenja prostora.

„U prošlosti su se i na našem području domovi ritualno energetski čistili. Obično su se pre velikih praznika domovi fizički pospremali, a žene na ognjištu palile su aromatično bilje, pa čak i bacale kuglice tamjana, pa su na taj način čistili i posvećivali prostor pripremajući ga za doček božanske energije. I osveštanje kuća koje danas obavljaju sveštenici nekada je bilo oblik energetskog čišćenja. Tamjanom sveštenici teraju zle sile. Ne kaže se uzalud da vnegativnost beži od tamjana.

Ranije smo imali i drugačiji odnos prema domu. Delovi doma posvećivali su se višim silama, kako god ih je neko zvao. Možda poznajete neke starije ljude koji u kući imaju svojevrsne oltare na kojima se mole. Na njima neretko upale svijeću, a vatra je jedan od načina na koji možemo uništiti, tj. sagoreti nepovoljnu energiju i poštovati i privući pozitivnu. Istočnjaci pak središnji deo doma ostavljaju praznim posvećujući taj prostor meditaciji i molitvi koje stvaraju pozitivnu energiju.

Deo tog energetskog čišćenja možemo stvoriti i danas iskoristimo li sačuvana znanja. Energetsko čišćenjeprostora, kaže Sanda Mesek, najvažniji je korak pri uređenju doma i treba prethoditi svim drugim zahvatima. Ono je poput gradnje na zdravim temeljima. Čistiti možemo različitim metodama, koristiti jednu ili više njih, retko i temeljno ili često i pomalo.

U fengšuiju metode čišćenja povezane su sa elementima u prirodi. So pripada zemlji i, posuta po prostoru, upija negativnu energiju. Vatra, na primer, ona sa zapaljenih sveća, sagoreva negativnosti. Paljenje određenog bilja, poput tamjana i žalfije čiji mirisi prožimaju prostor, pripada vazduhu, a zvuk metalu. Zvuk zvona, koja se često koriste u čišćenju, raspršuje ili reže negativnu ustajalu energiju, dok je posvećena ili energizovana voda ispira.