Razlozi koji stoje iza ovog stanja mogu biti brojni, od lošeg držanja do degenerativne bolesti kičme. Šta god da je uzrok, može da izazove mnogo nelagodnosti i da ograniči fizičku pokretljivost. Zato je od suštinskog značaja razumeti osnovne uzroke i onda usmeriti pažnju na rešavanje problema - Kako ukloniti bol u donjem delu leđa?

Da li se pronalazite u nekim od ovih najčešćih uzroka bolova u donjem delu leđa:

1. Nategnuti mišići - naprezanje ili uganuće mišića ili ligamenata usled preterane ili nagle promene položaja mogu napregnuti leđne mišiće i izazvati bol.

2. Diskus hernija - je još jedan čest uzrok bola u donjem delu leđa koji se javlja kada jastuče između kičmenih pršljenova pukne.

3. Osteoartritis - ovo degenerativno stanje zglobova može uticati na kičmu i oštetiti kosti, hrskavicu i zglobove, što dovodi do bolova u leđima.

4. Stenoza kičme - to je stanje gde se kičmeni kanal vremenom sužava i vrši pritisak na kičmenu moždinu i nerve, što dovodi do bola u leđima.

5. Degenerativna bolest diska, koja nastaje usled prirodnog procesa starenja kičme.

6. Artritis - koji izaziva upalu zglobova u kičmi.

7. Skolioza ili drugi deformiteti kičme.

8. Osteoporoza ili razređivanje kostiju u kičmi.

9. Piriformis sindrom - gde piriformis mišić kompresuje išijasni nerv koji dovodi do bola u donjem delu leđa i nogama.

Skoro svako ovo stanje izaziva bol u donjem delu leđa i može biti veoma ozbiljno i ograničavajuće stanje. Međutim, znajte da je sve rešivo i da ublažavanje takvih bolova može biti u velikoj meri pod vašom kontrolom. Ako napravite neke jednostavne promene u navikama i načinu života, možda ćete biti prijatno iznenađeni rezultatima.

3 načina kako da se prirodnim putem oslobodite bolova u donjem delu leđa

Jedan od načina za oslobađanje bola u donjem delu leđa prirodno uključuje obavljanje vežbi niskog inteziteta kao što su hodanje, plivanje, vežbanje joge ili istezanje.

Kako ćete znati šta je dobro za vaše stanje? Probajte svaku od ovih aktivnosti i izaberite onu koja vama najviše prija. Radite ono što mislite da bi vam pomoglo. Ukoliko primetite da se stanje pogoršava ili da vam izaziva bol, to je znak da prestanete sa tom aktivnošću, i probate drugi način.

Vežbe za donji deo leđa možete raditi kod kuće uz lagani čas joge. Ove vežbe će vam pomoći da popravite držanje i smanjite bol u donjem delu leđa.

Pogledajte video i probajte:

Ove vežbe za bol u donjem delu leđa su savršene i za sve vas koji puno sedite tokom dana, jer se pažljivim pokretima i produženim disanjem oslobađamo svih neprijatnosti i krećemo se ka oporavku, pokretljivosti i funkcionalnosti celog tela.

Verujem da je svako telo sposobno samo da se izleči, samo je potrebno posvetiti mu pažnju i ljubav. Zapitajte se, kako ste pokazali ljubav svom telu poslednji put?

Ako ne možete da se setite ili se pitate kako se uopšte pokazuje ljubav svom telu - odlično pitanje! To nas vodi korak dalje na putu prirodnog isceljenja.

Ljubav pokazujemo tako što izdavajamo vreme iz svog prenatrpanog dana i posvećujemo ga samo sebi. To nije sebično, to je neophodno. Da bismo mogli da bude tu za druge, moramo prvo da budemo tu za sebe.

To može biti vreme koje ćete izdvojiti, doći na prostirku i dati svom telu ono što mu je potrebno, a ovaj čas joge je sjajan i prirodan način da se umirite i oslobodite napetosti u leđima i donjem delu tela. Probajte, nemate šta da izgubite (osim bola u leđima) i dozvolite sebi da učite, da slušate, se osećate podržano, sigurno i bezbedno.

Neka vam prioritet u životu postane dovoljno odmora i sna. Da li se osećamo odmorno u najvećoj meri zavisi od nas. Zato vam navodim nekoliko predloga koji će vam pomoći da imate kvalitetaniji san. Izaberite za sada jednu naviku, koju možete odmah da uvedete u svoj život:

  • Bez gledanja u ekran telefona, u TV i druge elektronske uređaje minimum sat vremena pre spavanja.
  • Odlazak u krevet do 22h.
  • Posednji obrok je minimum 3h pre spavanja.

Kada ovladate jednom navikom, a za to je potrebno je 21 dan, možete uvesti novu. Korak po korak, i život se menja.

Od velikog je značaja posvetiti vreme, pažnju i ljubav svom telu svaki dan, i to će rezultirati da vodite bolji kvalitet života. Vaš život je u vašim rukama, preuzmite kontrolu, posvetite se sebi i svom zdravlju sa pažnjom, svesnošću i ljubavlju i vaše telo će vam na isti način uzvatiti.

Izvor: Sensa/ Zorka Ristić,sertifikovana joga instruktorka i fitness&health influencerka - Samo Yoga.

BONUS VIDEO: