VRATITE HORMONE U RAVNOTEŽU- ODVOJTE SAMO NEKOLIKO MINUTA DNEVNO: Ovo žene koriste vekovima, a potpuno je prirodno

Za lečenje hormonskog disbalansa neophodno je konsultovati lekara, a dodatnu pomoć može pružiti joga- svakodnevno praktikovanje određenih položaja koji imaju uticaja na regulaciju reproduktivnog sistema

Shutterstock

Mnoge žene suočavaju se sa hormonskim disbalansom, neredovnim menstruacijama, neplodnošću, cistama, predmenstrualnim sindromom... To nisu nerešivi problemi, ali je neophodno posavetovati se s lekarom oko adekvatne terapije. Jedan vid pomoći može biti i joga, tačnije više tehnika joge koje ne samo što imaju uticaja na ravnotežu tela i uma, već i na regulaciju reproduktivnog sistema. One direktno deluju na centralne regulatorne sisteme, poboljšavaju cirkulaciju krvi, utiču na kretanje likvora i aktiviraju parasimpatički nervni sistem. Važno je da prilikom njihovog izvođenja obratite pažnju na disanje- da dišete polako,  duboko i svesno.

Joga tehnika šatkarma

Osim što deluju na čišćenje organizma i opšte blagostanje, ovim položajima može se uticati na aktivnost jajnika, nadbubrežnih žlezda, štitne žlezde, na ovulaciju, jajnike, mlečne žlezde, matericu... Važno je da znate da za ove pokrete postoje kontraindikacije- ne smeju ih raditi osobe koje imaju polipe i tumore u ždrelu kao i akutni sinuzitis.

Shutterstock 

Asana joga

Za postizanje hormonskog balansa važno je u svoje vežbanje uključiti obrnute položaje. Ako možete, probajte uz 50 ciklusa disanja. Ukoliko vam ovi položaji ne prijaju, izaberite neke jednostavnije - stavite jastuk ispod karlice ili koristite stolicu.

Obrnuti položaji

Sve tehnike koje uključuju karlični mogu biti od pomoći jer poboljšavaju cirkulaciju u tom delu tela. I takođe je važno uticati na područje nadbubrežne žlezde jer ona ima važnu ulogu u normalizaciji hormona. Zbog toga je važno praktikovati obrte u sedećem i ležećem položaju. Ovo može biti, na primer, Matsiendranasana (sedeća uvrnuta asana). Takve jednostavne vežbe važe za antistresne, a na neki način vrše masažu nadbubrežne žlezde.

Shutterstock 

Opuštanje

Nakon svega sledi opuštanje. Da biste se oslobodili nakupljenog stresa, uklonili žarište uzbuđenja, koriste se posebne tehnike- na primer meditacija, Shavasana položaj i joga Nidra ( tehnika dubokog opuštanja). Neka ove tehnike budu deo svake vaše sesije. To će vam omogućiti da se oporavite i ponovo pokrenete više regulatorne centre.

Shutterstock 

 Izvor: Sensa