Paradajz sadrži antioksidanse koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, kao i za detoksikaciju. Takođe, bogat je vitaminima A i C, kalijumom i gvožđem, a sadrži likopen koji je veoma važan za zdravlje srca.

Salata od paradajza je omiljeno jelo tokom letnjih meseci. Uglavnom ga kombinujemo sa krastavcem i lukom, ali ovo voće je izuzetno pogodno za razne kulinarske maštarije. Sada je trenutak da isprobate nešto novo i probate mariniranu paradajz salatu sa posebnim začinom - ruzmarinom.

Recept za marinirani paradajz

Sastojci:

  • 4 paradajza
  • 1 crni luk
  • veza svežeg ruzmarina
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so,biber
  • sok od 1/2 ceđenog limuna

Priprema:

Operite paradajz i isecite na kolutove. Crni luk iseckajte na rebra. Ravnomerno poređajte kolutove paradajza u posudi, a preko pospite ravnomerno crni luk. Iseckajte svež ruzmarin i 3 čena luka na sitno. Sipajte u posudu, pa dodajte maslinovo ulje, sok limuna, so i biber. Promešajte marinadu da se sjedini, a onda pospite ravnomerno po paradajzu. Poklopite salatu poklopcem ili folijom i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći. Paradajz će upiti marinadu, a ukus će biti fantastičan.

Izvor: Sensa