Još kao deci govorili su nam da ćemo biti zdravi, snažni i veliki porasti ako jedemo spanać, ali to nije roditeljska zabluda, već prava istina. Spanać je namirnica puna gvožđa i vitamina, a ukoliko ga redovno jedete vaše telo će vam biti zahvalno. Osim što čisti telo od toksina, pozitivno utiče i na imunitet.

Donosimo vam recept za supu od spanaća, ali ovoga puta potpuno drugačiju nego što ste probali. Tajna je u dodatku uz supu koji sadrži dve moćne namirnice - boraniju i prokelj. Fino začinjena u kombinaciji različitih ukusa, ovo vegetarijansko jelo biće idealno za porodični ručak.

Sastojci:

  • 500g spanaća (može i smrznuti)
  • 250 g smrznutog prokelja
  • 250 g smrznute boranija
  • 500 ml mleka
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • svež peršuna
  • čili
  • 20 g putera
  • 3 kašike brašna
  • maslinovo ulje
  • so, crni biber
  • 4 kriške hleba

Priprema:

Luk iseckajte vrlo sitno, pržite u šerpi na ulju oko 5 minuta. Dodajte brašno i pržite na srednjoj vatri, povremeno mešajući, oko 5 minuta. Sipajte malo mleka i dobro promešajte varjačom. Dodajte ostatak mleka i kuvajte dok se smesa ne zgusne, 5 minuta.

Sipajte spanać u mleko, kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. Sklonite sa vatre. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte prokelj, boraniju, čili (po želji) i beli luk. Posolite i ispržite povrće do zlatno smeđe boje, začinite solju i biberom, dodajte peršun.

Zagrejati rernu na 180°C. Prelijte hleb maslinovim uljem i pecite u rerni dok ne porumeni. Sipajte supu sa spanaćem u tanjir, pa stavite u nju parče hleba, a na njega prženu boraniju i prokelj. Poslužite i uživajte u ukusu i sjajnom izvoru vitamina i minerala.

Izvor: Sensa