Poznati japanski inženjer i aikido majstor KacudžoNiši rođen je kao bolešljio dete, pa je čitav život posvetio proučavanjem teorija i metoda za zdravlje i dugovečnost. Najpoznatija je serija njegovih vežbi, a među svim izdvaja se vežba koja je dobila naziv "zlatna ribica".

U knjizi "Fabrika zdravlja" - Kacudžo Niši, objašnjeno je kako vežbanje "zlatne ribice" utiče na naše zdravlje. Čuveni Japanac istakao je da je ova vežba sjajna za ispravljanje kičme i odlična u prevenciji i lečenju skulioze. Takođe, pomaže da se isprave pršljenovi, oslobađa od napetosti u kičmenim nervima i omogućava nesmetanu cirkulaciju krvi. Kako Niši ističe, vežba "zlatna ribica" stimuliše stvaranje crvenih krvnih zranac au koštanoj srži, utiče na pravilan rad creva, poboljšava držanje i donosi željeni sklad u celom organizmu.

Vežba "zlatna ribica" treba da se radi ujutru i uveče, a Niši savetuje da je radite od 1 do 2 minuta. Sve se radi u ležećem položaju, pa je možete raditi i na krevetu. Važno je da podloga bude ravna.

Kako se radi vežba - prvo lezite na leđa. nožne prste savijte prema telu koliko god možete, postavite obe ruke ispod vrata, prekrštajući ih na četvrom ili petom vratnom pršljenu. Zatim protresite celo telo levo desno, kao kada se riba pomera na suvom.

Ovavežba je jendostavna i brzo ćete je zavoleti, a ima sjajan efekat na zdravlje. Ako ste imali neki prelom skorije i probleme sa kičmom, pre nego što započnete vežbu obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.

Izvor: Sensa