Svi koji praktikuju vegansku ishranu znaju koliko može biti izazovno napraviti kolače koji su ukusni, a pritom bez namirnica životinjskog porekla. Ako volite aromatične poslastice od kojih zamiriše cela kuća, probajte recept za limuntortu! Bez jaja i bez mleka, ova torta koja nas podseća i na recept za banana hleb, savršena će biti uz popodnevnu kafu sa dragim ljudima.
Sastojci:
- 1 kašičica psilijum ljuspica
- 125 g nezaslađenog veganskog jogurta 125g
- 185 ml biljnog mleka
- 135 g šećera u prahu
- 3 kašičice soka od limuna
- narendana kora 1 limuna
- 3 kašike ulja
- 325 g brašna
- 1½ kašičica praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice morske soli
Glazura
- 100 g prosejanog šećera u prahu
- 2-3 kašike limunovog soka
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Pomešajte ljuske psilijuma sa 1 ½ kašike hladne vode i ostavite na stranu da se zgusne. U drugoj posudi pomešajte sve ostale sastojke, a onda dobro sjedinite sa natopljenim ljuskama psilijuma. U kalup za hleb obložen papirom za pečenje sipajte smesu kašikom. Lupite nekoliko puta plehom o sto kako bi se istisnuo vazduh. Pecite oko 40 minuta, zatim prekrijte folijom i vratite u rernu na još 20 minuta. Pečeno je kada na čačkalici koja je ubodena u testo ne ostane ništa.
Ostavite da se ohladi desetak minuta pa izvadite iz kalupa. Kada se potpuno ohladi pripremite glazuru- umutite šećer u prahu i limunov sok, a zatim prelijte preko kolača. Po želji ukrasite koricom limuna
Izvor: Sensa
Dnevni horoskop za 17. februar 2025: Vagi kontakti donose nove prilike, Lav preteruje sa emocijama
Nedeljni horoskop od 17. do 23. februara 2025: Neko će doživeti sudinski susret, nekome iznenada stiže novac
Zašto treba da se budite u 5 ujutro? Jačaju se 3 osobine važne za uspeh, ali samo ako ispunjavate jedan uslov
Dnevni horoskop za 16. februar 2025: Škorpiji će srce brže zakucati, Jarac okuplja ljude oko sebe
Kako da upoznate čoveka? Mudri citati Dostojevskog otkrivaju kada se najbolje vidi nečija duša