Kao glavne smernice za smanjenje stresa i neprijatnih simptoma anksioznosti primnejuju se joga, meditacija, boravak u prirodi, trčanje ili šetnja. Međutim, ne smemo zanemariti ishranu koja ima snaan uticaj na naše raspoloženje, mentalno zdravlje i emotivno stanje. Postoji izreka koja kaže "Ono smo što jedemo". Voće i povrće su među najboljim namirnicama za smanjenje stresa i anksioznosti, pokazuju brojna istraživanja, kao i istraživanje Svetske zdravstvene organizacije.

Sveže organsko voće i povrće neophodno je za regulisanje krvnog pritiska, poboljšanje zdravlja srca i stabilizaciju nivoa šećera u krvi. Povrće i voće sadrže važne hranljive materije kao što su vitamini, minerali, flavonoidi i karotenoidi koji mogu da smanje upale i oksidativni stres i stoga poboljšaju mentalno blagostanje, ističu istraživači. Mnogi stručnjaci ističu da dugotrajni i nekontrolisani stres može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, dijabetes, depresiju i anksioznost, tako da moramo pronaći načine da sprečimo i eventualno ublažimo buduće probleme mentalnogzdravlja.

Ako povećanje unosa voća i povrća to može učiniti, onda vredi pokušati. Evo koje 4 namirnice su najbolji saveznici u borbi protiv stresa:

1. Zeleniš - Spanać, kupus, blitva, zelena salata, bogati su magnezijumom koji deluje antistresno. Iako je danas magnezijum mnogima dostupan putem suplemenata, važno je znati da telo najbolje apsorbuje hranljive materije iz sveže hrane.

2. Špargle su bogate folatom i vitaminom B koji može podići raspoloženje i pomoći u sprečavanju razdražljivosti. Istraživači su otkrili vezu između niskog nivoa folata i vitamina B12 kod osoba koje imaju problem sa depresivnim raspoloženjem. Mnogi lekari anksioznim osobama prepisuju i kao dodatak terapiji ove vitamine.

3. Citrusi - Najlepša kombinacija slatkog i kiselog, citrusi poput pomorandže, mandarina, limuna i limete sadrže šest od osam vitamina B koji pomažu u smanjenju stresa.

4. Jabuke - Ako već neko vreme niste jeli jabuke, sada je trenutak da počnete. Ovo voće sadrži visoke nivo antioksidanata koji pomažu u smanjenju simptoma anksioznosti.

Konzumirajte u svakom obroku i kao vid užine sveže voće i povrće. Potrudite se da vam tanjir bude ispunjen raznim bojama, a onda će se te boje preliti i na život. Priroda nam daruje sjajne stvari za naše telo, um i dušu - iskoristite te darove.

Izvor: Sensa