Ukoliko želite da obogatite vaskršnju trpezu, predlažemo da ove godine napravite cureki - slatki grčki uskršnji hleb. Izgleda kao vleika pletenica, a testo je slatko, vazdušasto i razvači se. Predlažemo da ga ispečete ujutru i da ga jedete dok je još topao. U nekim delovima grčke ovaj hleb se jede sa čokoladnim kremom, u drugim sa marmeladom ili sosem od kestena.

Možete ga jesti uz uskršnji ručak, kao užinu, slatki doručak - šta god da izaberete, porodica će biti oduševljena ovim slatkim novitetom na vašoj trpei. Evo kako se pravi:

Recept za uskršnji grčki hleb cureki

Sastojci:

Prva smesa:

  • 150 g tvrdog brašna
  • 120ml vode (sobna temperatura)
  • 25gr kvasca

Druga smesa:

  • 200ml mleka
  • 100g putera
  • Kora od jedne narandže
  • 300g šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 4 jaja
  • prstohvat soli

Treća smesa:

  • 850g brašna
  • 100g rastopljenog maslaca

Premaz:

  • 1 žumance razblaženo sa jednom kašikom vode
  • Listići badema

Priprema:

Pomešajte u činiji sve sastojke za prvu smesu. Umesite rukom testo, pokrite krpom i neka odstoji oko 15 minuta. Za pripremu druge smese u šerpu sipajte šećer, mleko, maslac iseckan na komadiće, izrendanu koru narandže, ekstrakt vanile. Kuvajte na blagoj vatri i neprestano mešajte dok se maslac ne rastopi i svi sastojci potpuno ne sjedine. Smesa ne sme da proključa, pa čim se jako zagreje, sklonite je i ostavite da se ohladi oko 10 minuta. Dodajte jaja i so, pa opet umeštajte sve zajedno. Dodajte prvu smesu u kojoj se nalazi kvasac. Mutite sve zajedno lagano mikserom.

Treću smesu pripremite tako što ćete pomešati maslac i brašno, pa ostavite da naraste. Kada testo postane kao guma, onda je spremno.

Podelite testo na dva dela, a zatim svaki deo ponovo radvojite na pola kako biste dobili četiri jednaka dela. Oblikujte svaki u lopte veličine oko 50cm. Spojite četiri kraja na jednoj strani tako da krenete da pletete pletenicu. Najbolje je da svakoj traci date broj 1-2-3-4. Preklopite traku 4 preko trake 2. Traku 1 preko trake 3. Traku 2 preko trake 3. Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno da stvorite lepu pletenicu. Pažljivo prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i sledite potpuno isti postupak za drugi cureki. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Obe vekne prekrijte krpom i ostavite da se podignu oko 30 minuta. Četkicom premažite curekije smesom od žumanceta i vode. Pospite listićima badema. Pecite 50-60 minuta.

Izvor: Sensa