Testenine, rezanci, špagete, kaneloni i drugi proizvodi na bazi brašna žitarica deo su osnovne ishrane u mnogim zemljama širom sveta. Ta hrana bogata je ugljenim hidratima, veoma je zasitna, ali jedina mana je što je skrobno jelo koje može dovesti do povećanja telesne težine. Međutim, Italijani i Italijanke uglavnom ne pate od gojaznosti, naprotiv.
Kako jesti testeninu a ne dobiti na težini
Italijani se generalno smatraju nacijom normalne težine. Kako studije pokazuju, konzumiranje testenina im pomaže da održe vitku figuru. Iako to može da zvuči kontradiktorno, jeste potpuno tačno. Naučnici su analizirali visinu, težinu i preferencije u hrani 23.000 Italijana i otkrili su tajnu njihove zavidne figure. Izgleda da se ona krije u hrani koju jedu. Takođe, možete da isprobate i japansku dijetu koja menja svest, ali i stanje vašeg organizma.
- Da biste održali figuru, umerenost je ključna. Italijani ne počinju da jedu osim ako nisu gladni i završavaju obrok pre nego što se najedu.
- Stručnjaci kažu da je porcija testenine obično veličine šolje.
- Još jedna tajna je da jedu testeninu al dente - što čini varenje efikasnijim i bržim.
- Treće, Italijani se pridržavaju mediteranske ishrane. Ova dijeta uključuje sveže povrće, ribu i morske plodove. Konzumiraju vrlo malo crvenog mesa i prerađene hrane. Većina sosova za testeninu se pravi na bazi paradajza, maslinovog ulja, origana, bosiljka, bibera, estragona i ruzmarina.
- Peta tajna je da biraju špagete i testenine koje su napravljene od tvrdih sorti pšenice.
- Italijani ne žure tokom obroka jer ručkovi i večere nisu samo obroci, već i odličan način za druženje.
Nutricionisti preporučuju kako da jedete testeninu bez straha
Nutricionisti preporučuju da jedete testenine u malim porcijama. Pola šolje testenine treba da bude glavno jelo, a ostatak se sastoji od preliva kao što su sos, nemasno meso, riba, povrće, morski plodovi i maslinovo ulje.
Konzumiranje testenina u prevelikim količinama može dovesti do naglog povećanja nivoa glukoze u krvi, a kada se ona smanji, možete se osećati pospano i glad se može brzo vratiti.
Pre jela, važno je da testeninu zagrejete na sobnu temperaturu - to smanjuje njen glikemijski indeks.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, višak kilograma često nije uzrokovan pastom, već sosom. Zbog toga se preporučuje izbegavanje guste pavlake, majoneza, masnih sosova i drugih prerađenih aditiva. Umesto njih, možete koristiti sveže povrće. Saznajte i šta treba da jedete da biste smršali kad pređete 50.
Testenine su izvor ugljenih hidrata koji mogu dovesti do povećanja telesne težine. Međutim, ako se konzumiraju umereno i pažljivo, neće ugroziti vašu figuru.
Sledeći put kada poželite da jedete testeninu, ovi trikovi će vam pomoći da uživate u ukusnom jelu bez brige o izgledu ili zdravlju.
BONUS VIDEO: