Začinjeni masala čaj je nedavno stekao neviđenu popularnost. A kako se pravi ovaj delikatesni napitak koji stiže iz Indije? Ovo je istina i recept za začinjeno zadovoljstvo i autentični masala čaj.

A šta je masala čaj?

Iako ovo aromatično piće potiče iz Indije, široko se konzumira širom sveta. Masala čaj će vas ugrejati u hladnim zimskim večerima i dati vam energiju jednako dobro kao i kafa. Korisna svojstva ovog pića su neograničena. Postoje bezbrojni recepti, iz kojih možete izabrati svoj. Masala čaj je mešavina crnog čaja i raznih začina, koja se služi sa toplim mlekom i vodom. Tipično, piće ima kiselkast ukus i zapanjujuću orijentalnu aromu.

Nekada se ovo popularno piće smatralo jelom, a recept je bio malo drugačiji. Mešavina se sastojala ne samo od čaja i začina, već i od plodova raznih biljaka. Veruje se da su čaj izumeli iscelitelji. Vremenom je broj sastojaka smanjen, a recept za čaj je evoluirao u svoj sadašnji oblik.

shutterstock_791336656.jpg
Foto: Shutterstock

Prednosti masala čaja

Ovo začinjeno piće sadrži toliko korisnih supstanci da ih je nemoguće izbrojati. Začini u njemu su prava riznica zdravlja i mladosti.

Ako uključite ovo piće u ishranu, ovo su benefiti:

1. Jača imunitet i ublažava prehladu

Masala čaj je poznat po jačanju imunog sistema i borbi protiv raznih upala.

2. Skida kilograme

Prema rečima stručnjaka, masala čaj ima efekat sagorevanja masti. Ubrzava metabolizam i sprečava stvaranje viška masnih naslaga.

Ovaj napitak preporučuju nutricionisti širom sveta. I to uprkos činjenici da nije niskokalorični proizvod. Dokazano je da pomaže u smanjenju apetita i normalizaciji navika u ishrani.

3. Popravlja nervnu iscrpljenost

Ljuti napitak pozitivno deluje na nervni sistem, donosi mir i spokoj u svakodnevni život.

4. Briše akni sa lica

Korisna svojstva čaja zaglađuju kožu i sprečavaju stvaranje akni.

shutterstock_1482099929.jpg
Foto: Shutterstock

Koji se začini obično uključuju u masala čaj?

Kao što je ranije pomenuto, postoji mnogo recepata za čaj. Međutim, postoji određena lista začina koji su neophodni za pripremu napitka. Evo nekih:

  • Karanfilić
  • Kardamom
  • Crni biber (može da se doda crveni ili beli biber)
  • Đumbir (svež i mleveni)
  • Cimet

Ostali sastojci pića;

  • Pored začina, recept za čaj uključuje listove čaja, vodu, mleko i zaslađivač.
  • Za listove čaja se koristi crni čaj različitih vrsta (asam, puer).
  • Voda treba da bude mekana i bez teških metala.
  • Zapamtite da mleko čini 70% ukupne tečnosti. Kravlje mleko se najčešće koristi za pravljenje čaja. Međutim, vegetarijanci ga mogu zameniti sojinim, kokosovim ili bademovim mlekom.
  • Piće možete zasladiti šećerom od trske.

Recept za masala čaj

Masala čaj se veoma lako priprema, tako da ga možete lako napraviti u svojoj kuhinji. Podelićemo sa vama recept za ovo začinjeno piće.

Trebaće vam:

  • 3 čaše mleka
  • 1 čaša vode
  • začini u jednakim razmerama (karanfilić, kardamom, crni biber, đumbir, cimet),
  • 3 kašičice asamskog čaja
  • 3 kašike šećera

Način pripreme:

  1. Sipajte mleko i vodu u sud i zarejte do ključanja.
  2. Dodajte začine i sve dobro promešajte.
  3. Kuvajte oko 10 minuta, vodeći računa da tečnost ne proključa.
  4. Sklonite kuvalo sa šporeta i ostavite tečnost da odstoji.
  5. Šećer se dodaje na samom kraju.

Sa gotovom smesom, stvari su malo drugačije:

  1. Zagrejte mleko i vodu do ključanja.
  2. Dodajte jednu kašičicu pripremljene smese i dobro promešajte.
  3. Kuvajte 3 minuta.
  4. Dodajte crni čaj i kuvajte na laganoj vatri još 7 minuta.
  5. Na samom kraju dodajte šećer po ukusu.

BONUS VIDEO:

00:19
Smršajte jedući obilne doručke Izvor: TikTok/samiraport