Začinjeni masala čaj je nedavno stekao neviđenu popularnost. A kako se pravi ovaj delikatesni napitak koji stiže iz Indije? Ovo je istina i recept za začinjeno zadovoljstvo i autentični masala čaj.
A šta je masala čaj?
Iako ovo aromatično piće potiče iz Indije, široko se konzumira širom sveta. Masala čaj će vas ugrejati u hladnim zimskim večerima i dati vam energiju jednako dobro kao i kafa. Korisna svojstva ovog pića su neograničena. Postoje bezbrojni recepti, iz kojih možete izabrati svoj. Masala čaj je mešavina crnog čaja i raznih začina, koja se služi sa toplim mlekom i vodom. Tipično, piće ima kiselkast ukus i zapanjujuću orijentalnu aromu.
Nekada se ovo popularno piće smatralo jelom, a recept je bio malo drugačiji. Mešavina se sastojala ne samo od čaja i začina, već i od plodova raznih biljaka. Veruje se da su čaj izumeli iscelitelji. Vremenom je broj sastojaka smanjen, a recept za čaj je evoluirao u svoj sadašnji oblik.
Prednosti masala čaja
Ovo začinjeno piće sadrži toliko korisnih supstanci da ih je nemoguće izbrojati. Začini u njemu su prava riznica zdravlja i mladosti.
Ako uključite ovo piće u ishranu, ovo su benefiti:
1. Jača imunitet i ublažava prehladu
Masala čaj je poznat po jačanju imunog sistema i borbi protiv raznih upala.
2. Skida kilograme
Prema rečima stručnjaka, masala čaj ima efekat sagorevanja masti. Ubrzava metabolizam i sprečava stvaranje viška masnih naslaga.
Ovaj napitak preporučuju nutricionisti širom sveta. I to uprkos činjenici da nije niskokalorični proizvod. Dokazano je da pomaže u smanjenju apetita i normalizaciji navika u ishrani.
3. Popravlja nervnu iscrpljenost
Ljuti napitak pozitivno deluje na nervni sistem, donosi mir i spokoj u svakodnevni život.
4. Briše akni sa lica
Korisna svojstva čaja zaglađuju kožu i sprečavaju stvaranje akni.
Koji se začini obično uključuju u masala čaj?
Kao što je ranije pomenuto, postoji mnogo recepata za čaj. Međutim, postoji određena lista začina koji su neophodni za pripremu napitka. Evo nekih:
- Karanfilić
- Kardamom
- Crni biber (može da se doda crveni ili beli biber)
- Đumbir (svež i mleveni)
- Cimet
Ostali sastojci pića;
- Pored začina, recept za čaj uključuje listove čaja, vodu, mleko i zaslađivač.
- Za listove čaja se koristi crni čaj različitih vrsta (asam, puer).
- Voda treba da bude mekana i bez teških metala.
- Zapamtite da mleko čini 70% ukupne tečnosti. Kravlje mleko se najčešće koristi za pravljenje čaja. Međutim, vegetarijanci ga mogu zameniti sojinim, kokosovim ili bademovim mlekom.
- Piće možete zasladiti šećerom od trske.
Recept za masala čaj
Masala čaj se veoma lako priprema, tako da ga možete lako napraviti u svojoj kuhinji. Podelićemo sa vama recept za ovo začinjeno piće.
Trebaće vam:
- 3 čaše mleka
- 1 čaša vode
- začini u jednakim razmerama (karanfilić, kardamom, crni biber, đumbir, cimet),
- 3 kašičice asamskog čaja
- 3 kašike šećera
Način pripreme:
- Sipajte mleko i vodu u sud i zarejte do ključanja.
- Dodajte začine i sve dobro promešajte.
- Kuvajte oko 10 minuta, vodeći računa da tečnost ne proključa.
- Sklonite kuvalo sa šporeta i ostavite tečnost da odstoji.
- Šećer se dodaje na samom kraju.
Sa gotovom smesom, stvari su malo drugačije:
- Zagrejte mleko i vodu do ključanja.
- Dodajte jednu kašičicu pripremljene smese i dobro promešajte.
- Kuvajte 3 minuta.
- Dodajte crni čaj i kuvajte na laganoj vatri još 7 minuta.
- Na samom kraju dodajte šećer po ukusu.
BONUS VIDEO: