Iako s jeseni za mnoge zdravstvene tegobe okrivljujemo hladno vreme, drevna tibetanska medicina tvrdi suprotno- razlog tome je zapravo nagomilana toplota tokom leta koja se sada, s jeseni ispoljava.Prema tradicionalnoj tibetanskoj medicini, naše telo, hrana, životna sredina i ceo univerzum se sastoje od pet elemenata: zemlje, vode, vatre, vetra i svemira. Svaki deo našeg tela ima različite nivoe ovih pet elemenata i svaki je odgovoran za određene fiziološke funkcije.

Element vatre stvara sve što je povezano sa toplotom, a ako je ovaj element u nervanoteži, javljaju se oštre glavobolje i migrene, upale sinusa, dijareja sa oštrim bolom, suv kašalj i bronhitis, problemi sa jetrom i žučnom kesom, infekcije kože i groznice...

Kako da oslobodimo telo akumulirane toplote?

-Izbegavajte ljutu, kiselu, slanu i masnu hranu. Najveća pretnja je alkohol, a ukoliko ne možete da se odreknete, onda bar smanjite konzumaciju ljutih paprika, kikirikija, kiselog voća i mesa

-Jedite slatku, gorku hranu i namirnice poput grožđa, nara, brusnice, rukole, brokolija, karfiola... Gorka hrana se zasniva na elementima vode i vetra koji su po prirodi hladni.

 -Detoksikujte digestivni sistem supom od pirinča. Ova namirnica čisti sve toksine koji izazivaju zapaljenje dok umiruje sluznicu digestivnog trakta. Skuvajte pirinčanu supu bez soli i samo to konzumirajte tokom nekoliko dana

- Očistite jetru čajem od šafrana- Prokuvajte vodu, prelijte sa 5 štapića šafrana, ostavite da se ohladi i pijte oko podneva tokom nekoliko dana. Biljka šafran se smatra najmoćnijom biljkom za lečenje jetre i krvi dok nežno uklanja toplotu iz tela.

-Koristite esencije sandalovine i cveća kao parfem. Poznato je da njihov miris smanjuje efekat vatrenog elementa, otvara čula i povećava energiju.

-Zaboravite na naporne vežbe. Sada je idealno vreme da se usredsredite na joga vežbe umesto da se opterećujete kardio treninzima i dizanjem tegova. Vaša pluća i jetra će vam biti zahvalni zbog toga.

 Izvor: Sensa