Sremuš, medveđi luk ili divlji beli luk je popularna začinska biljka kojoj se mnogi raduju u proleće. Ukusom najviše podseća na beli luk, a lekovita dejstva sremuša su zaista pravi blagoslov prirode.

Raste po šumama, a sadrži vitamin C, vitamine B grupe, A, sumpor, kalcijum, kalijum, gvožđe, selen, esencijalne aminokiseline i mnoge druge hrnljive materije. Posebno se preporučuje kod prolećne detoksikacije kako bi se organizam očistio od teške hrane koju smo konzumirali tokom zime, kao i od nakupljenih toksina.

Najbolje je koristiti ga svežeg, na primer kao salatu od njegovih listova. Tako ćete unest najviše vitamina C i iskoristiti maksimalno dejstvo ove čudesne biljke. Na primer, u 300g sremuša dodajte malo soli, maslinovog ulja i sirćeta - dobićete ukusnu i super zdravu salatu.

Medveđi luk ili sremuš se često koristi i u narodnoj medicini. Stari Egipćani su verovali da je ova biljka čudotvorna i da čisti creva, krv i može sprečiti ozbiljna oboljenja. Postoje razni prirodni lekovi od sremuša koji se na našem podneblju pripremaju kod raznih tegoba, a jedna od njih je lek protiv bronhitisa, kašlja i za očuvanje zdravlja pluća - evo kako da ga napravite:

10 listova sremuša kuvajte 5 minuta u 250ml belog vina, pa procedite tečnost. Dodajte kašiku meda, promešajte. Ostavite da se ohladi, pa dobijeno vino pijte postepeno u gutljajima tokom dana pre jela. Ovaj tretman se primenjuje 10 dana.

Osim što pozitivno deluje na zdravlje pluća, sremuš pozitivno utiče na koncentraciju, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje osećaj umora i nesanicu, pozitivno deluje na prevenciju i lečenje osteoporoze i artritisa, čisti creva, snižava pritisak, reguliše stolicu, čisti ceo organizam od otrova.

Izvor: Sensa