Glad je jedna od osnovnih fizioloških potreba. Ali problem nije u tome to što jedemo kada dobijemo signal da smo gladni, već što jedemo i često ne znamo koliko je dosta, štop vodi u prejedanje.Stručnjaci su otkrili da postoji jedan trik pomoću kojeg možemo da pricenimo koliko smo gladni kako bismo znali kada se udaljimo od stola! To je najbolji trik za mršavljenje

Zamislite skalu gladi koja meri vaš apetit od nula do 10. Nula znači da osećate da vam je stomak skroz prazan, a 10 znači da ste pojeli previše. Smatra se da korišćenje ove skale smanjuje vaše šanse za emocionalno jedenje (iz dosade, zadovoljstva, kao kompenzaciju za neko drugo nezadovoljstvo...)

Nutricionista Kristina La Ru je objasnila kako funkcioniše ova skala:

- Ako ocenite da ste previše gladni ( 0-2), obratite pažnju na to koliko brzo jedete. Namerno usporite, kako ne biste prešli granicu sitosti, a da to i ne primetite.

Laka glad nosi broj 4, a blaga sitost broj 6. To je upravo opseg kada treba da jedete. Međutim, imajte na umu da vam neće trebati puno hrane da biste bili siti, ponekad je dovoljna i samo užina.

Nutricionista je objasnila i šta da radite kada ste zapravo siti, ali je hrana pred vama i u iskušenju ste da jedete.

- Zapitajte se "Šta mi je trenutno potrebno?" To je dobar način da izbegavate da jedete iz emotivnih razloga jer će vas hrana i dalje ostaviti praznim ako jedete kako biste se izborili sa emocijama“, objašnjava La Ru.

Dok jedete, proverite nivo sitosti na skali od 1-10 umesto da nastavite da jedete sve što vam je na tanjiru.

Ako ste jeli i imate više hrane na tanjiru, nemojte jesti da biste „sve očistili“. Umesto toga, sačuvajte hranu za kasnije.

Ako se nakon jela osećate dobro i sito, pojeli ste kvalitetan obrok i dovoljnu količinu. Ukoliko otkrijete da ste pojeli previše, nemojte se osećati krivim zbog toga. Umesto toga, zapitajte se zašto ste nastavili da jedete nakon što ste osetili sitost. Da li ste bili previše gladni kada ste počeli? Da li je hrana bila previše dobra, pa niste želeli da prestanete? Ili niste hteli da bacite ostatke?

Ova skala sitosti i gladi možda neće funkcionisati kod nekog ko se dugo ograničavao po pitanju kalorija ili pojedinih namirnica ili ko ima periode prejedanja, a zatim gladovanja. On neće biti u stanju da zaista odredi kada je stvarno gladan a kada je sit. To se dešava zbog toga što su ova čula dugo bila zanemarivana. Potebno je određeno vreme. 

Skala sitosti i gladi je dobar način da vratite svoje telo u ravnotežu bez da se odričete bilo čega i da naučite kako intuitivno da jedete.

Izvor: Sensa