Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ajurvedska medicina: greška intelekta kao uzrok bolesti

Greška intelekta (na sanskritu pragyapradh) nastaje onda kada intelekt, pod uticajem materijalne svesti, gubi vezu sa celinom svesti. Ovo se dešava onda kada izgubimo sopstvenu suštinu, i predamo se štetnim dijetama i navikama...

  Izvor: Foto: Profimedia

Prema ajurvedi, postoje tri glavna uzroka bolesti: asatmyendriyartha samyoga (neselektivna upotreba čula i njihovih objekata), prajnaparadha (greška intelekta, koja je rezultirala gubitkom diskriminacije između zdravog i nezdravog sa kasnijim prepuštanju štetnim dijetama i ponašanju) i parinama (sezonske varijacije, kosmičkih efekata i efekata vremena).

Izlečite energiju, izlečićete bolest...

Termin "pragyapradh", odnosno "greška intelekta" sastoji se od dve reči: "pragya" koja znači "intelekt", i "parade" odnosno zločin ili krivični prekršaj, koje zajedno daju značenje ''raditi pogrešne stvari uprkos tome što znamo njihove neželjene efekte ili posledice koje vode ka zarazi".

Bolest kao govor duše...

Zato se u ajurvedi kaže da je pragyapradh glavni uzrok bolesti, posebno epidemija (janpadodhwans). Mnogobrojne greške intelekta se mogu podeliti u tri grupe.

U pitanju su:

1. Dhi (intelekt), sposobnost učenja i sticanja znanja. Greška nastala usled nedostatka intelekta, odnosno iz neznanja.

Primer: osoba koja se upušta u konzumiranje velikih količina alkohola ne poznajući loše efekte takvih postupaka.

2. Dhirti (svesnost), sposobnost da se primenjuje ono što je naučeno. Kada neko radi loše stvari uprkos svesti o tome kako je to što radi veoma loše.

Primer: osoba koja je pušač i zna da je pušenje štetno po zdravlje, ali svakako nastavlja sa time jer ne može da prestane usled želje za cigaretama i slabe volje.

3. Smriti (sećanje), sposobnost da se prizove ono što je naučeno i upamćeno, takođe poznato i kao "smrutivibhrast", i odnosi se na pojave bolesti usled gubitka pamćenja.

Primer: osoba svesna lošeg uticaja rafinisanih ugljenih hidrata koja odlučuje da ih izbaci iz upotrebe, a kasnije ih ipak konzumira, ne sećajući se svoje odluke.

Kada su um, svesnost i sećanje u savršenoj koordinaciji, duh je uravnotežen, a uravnotežen duh je ključ harmonije... Ajurveda preporučuje neke moćne biljke koje osnažuju um, kao što je brahmi, koje jačaju sva tri aspekta duha.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj