Mešavina kurkume i meda koristi se već godinama u ajurvedi kao odličan prirodni lek protiv prehlada. Pročitajte kako da pripremite ovaj drevni recept...

Kurkuma, u kombinaciji sa medom, dragocen je prirodni lek. On ima snažno protivupalno dejstvo i uništava bakterije koje izazivaju bolesti.
Pročitajte ovde zašto je kurkuma dobra za vaše zdravlje.
Za razliku od sintetičkih antibiotika, kojih su pune apoteke, takav lek nema negativan efekat na crevnu mikrofloru. Naprotiv, konzumiranjem kurkume i meda značajno se poboljšava varenje i povećava se aktivnost korisne flore u crevima. O tome svedoče potvrde iz naučne literature. U ajurvedi je ova mešavina meda i kurkume tradicionalni lek protiv prehlade.
Priprema:
U 100 gr meda dodajte 1 punu supenu kašiku kurkume, dobro promešajte i preručite u stakleni sud.
Uzimati kod prvih simptoma prehlade:
1. dan - na svakih sat vremena po pola kafene kašike, u toku celog dana
2. dan - na svakih dva sata po pola kafene kašike
3. dan - tri puta dnevno po pola kafene kašike
Smesu treba polako otapati u ustima.
Obično, nakon tri dana prehlada jenjava i organizam se oporavlja. Ovu smesu možete takođe koristiti u kompleksnom lečenju respiratornih oboljenja, uzimajući po 1 kafenu kašičicu tri puta dnevno u toku nedelje. Možete je dodavati u mleko ili čaj.
Napomena:
Ako uzimate bilo kakve lekove, konsultujte se sa svojim lekarom. Pogotovo, ako patite od hemofilije i hipertonije, jer kurkuma razređuje krv i snižava pritisak, mada će za većinu ovo biti samo veliki plus. Ali, pored snižavanja pritiska, kurkuma može da izazove pad nivoa šećera u krvi. Osobe koji pate od dijabetesa, takođe se moraju konsultovati sa svojim lekarom. Ali, ono što je zaista opasno - konzumirati kurkumu ako imate oboljenje žučne kese i taloženja kamenja u njoj, jer kurkuma izaziva kontrakciju mišića žučne kese.
Savet plus:
Indo-tibetanska medicina glasi: ako koristite kurkumu posle obroka - deluje na grlo, pluća, za vreme obroka - na sistem za varenje, posle obroka - na debelo crevo i bubrege.