Moderno vreme donelo je promenu navika pa umesto da gledamo u prirodi, minimum 8 sati gledamo u ekrane kompjutera, a onda još nekoliko sati u ekrane telefona i tableta. Čitamo pod slabim osvetljenjem, stalno smo pod stresom… Sve to utiče na oštećenje vida i na propadanje zdravlja. Sa godinama može doći i do atrofije mrežnjače, katarakte i glaukoma. Sve ove bolesti dovode do oštećenja vida. Kako bismo sprečili razvoj bolesti oka, svakodnevno bi trebalo da radimo vežbe za oči. To su vežbe koje ne samo da poboljšavaju vid, već i blagotvorno deluju na celo telo.

Priprema za vežbe:

Zauzmite udoban položaj, stavite ruke na oči i opustite se. 3-4 duboko udahnite i izdahnite, dišite polako i duboko. Sa svakim izdisajem, oslobodite se nepotrebnih misli u glavi.Ovo je neka vrsta podešavanja za vežbe. Morate se smiriti, osloboditi se opterećujućih misli.

Stavite tri prsta u šupljinu iznad očnih duplji. Prvo je masirajte kružnim pokretima, zatim snažno pritisnite i naglo otpustite. Zatim stavite prste ispod očne duplje, masirajte aktivnim pokretima, a zatim gurnite i otpustite.

- Palcem i kažiprstom uhvatite gornji kapak i pomerajte ga gore-dole desetak puta. Sve radite lagano.

- Palcem i kažiprstom pritisnite koren nosa, tj. ivicu jednog i drugog oka. Brojite do 10 a zatim otpustite.

Izvor: Sensa