Nakon decenijske borbe sa viškom kilograma, Opra Vinfri je uspela da smrša na zdrav način. Nakon što je bila na režimu koji joj je pomogao da izgubi 18 kilograma, Opra održava liniju

Jedna stvar o Opri Vinfri koja otvoreno govori jeste njena avantura u kojoj je uspela da smrša na zdrav način, posle decenija borbe sa viškom kilograma.izborom zdravog načina života, kao što je hodanje, što smatra najvažnijim načinom za mršavljenje. Nedavno je podelila video klip u kojem objašnjava zašto joj je ova aktivnost toliko važna.

1. Zašto je hodanje važna vežba
U nedavnoj objavi na Instagramu, Opra je rekla da je bila na festivalu u Nju Orleansu i da je odvojila vreme za vežbanje.

 Stručnjaci kažu da je hodanje odličan način za mršavljenje, iz nekoliko razloga. "Obično je lakše za zglobove i može vam pomoći da sagorete kalorije tokom vremena. To je aktivnost koju skoro svako može da radi bilo gde. Osim toga, to je nešto što se može raditi svaki dan", objasnio je nutricionista Džesi Feder.

"Ove aktivnosti se obično odvijaju napolju; to je jedna od najvećih prednosti ovog oblika kretanja. Boravak u prirodi vam omogućava da se resetujete, očistite um i povežete svoj um i telo. Pored toga, pomaže vašem mentalnom zdravlju i zdravlju mozga. Svež vazduh može povećati nivo kiseonika, neurotransmitera za koji se zna da poboljšava raspoloženje", rekla je instruktorka fitnesa Nadia Murdock.

2. Zašto hodanje pomaže da se izgubi težina

Postoji velika šansa da ćete smršati hodanjem, jer "kada hodate ili planinarite, fokusirate se na grupe mišića u donjem delu tela. Uzbrdice mogu pomoći u jačanju mišića koji vam pomažu da sagorevate masti", objasnio je Mardok.

"To je takođe dobar način za sagorevanje kalorija. Hodanje i planinarenje mogu dovesti do gubitka težine jer oboje sagorevaju velike količine kalorija“, rekao je Adrijan Tod, radni terapeut i instruktor planinarenja. „Hodanje i planinarenje neće nužno dovesti do gubitka težine. Ako se pridržavate dijete koja nameće kalorična ograničenja telu, onda će one svakako pomoći telu da sagoreva masti", dodao je on.

3. Koliko često treba da idete da vidite rezultate
Bez obzira koliko biste želeli da vidite rezultat, ma koliko mali, posle pešačenja ili dva, tako nešto se neće desiti. Doslednost i posvećenost su ključ, veruje Tod. "Uopšteno gledano, mislim da kada hodate ili pešačite 7.500 do 10.000 koraka dnevno, počinjete da vidite najviše koristi od gubitka težine. Ako hodate ili planinarite da biste ojačali mišiće ili samo da biste vežbali napolju, preporučujem vam samo 5-16 kilometara 2-3 puta nedeljno. Mnogo zavisi od svakog čoveka", rekao je on.

4. Koliko težine možete izgubiti kada hodate
Ljudi su različiti, tako da nema jasnog odgovora, ali pozitivni rezultati su mogući. "Važno je zapamtiti da niko nije isti. Toliko dodatnih faktora se mora uzeti u obzir, kao što su povezane aktivnosti, ishrana, hidratacija, stres i san. Definitivno ćete primetiti povećanje otpora, mišića i snage. Ako se kombinuje hodanje ili planinarenje sa kalorijskimdeficitom od, recimo, 300-500 kalorija dnevno, onda s vremenom neće biti neobično da neko izgubi 5 do 10 kg za tri do šest meseci", rekao je Mardok.

5. Hodanje je još efikasnije kada ga prati zdrava ishrana
Ako ostanete aktivni, ali jedete nezdrave proizvode, nećete dobiti željene rezultate. "Postoji ogroman način da izgubite težinu. Kretanje kao što je hodanje pomaže povećanjem potrošnje kalorija. Ali najbolja kombinacija je vežbanje i pridržavanje dijete. Na primer, mogao bih da hodam ili pešačim kilometrima svaki dan, ali ako odmah posle toga odem da jedem i nadoknadim višak kalorija, onda najverovatnije neću izgubiti težinu", objasnio je Tod.

6. Kako ostati motivisan
Može biti izazov zadržati svoju motivaciju. "Podstaknite prijatelja da vas prati na šetnji ili se pridruži grupi za šetnju. Možete se čak prijaviti za takmičenje za koje ćete se pripremiti. Imati veliki cilj je ogromna motivacija", rekao je Mardok.

(Sensa)