Često za svoje negativna stanja pripisujemo odgovornost drugima, okolnostima, vremenu, ali ponekad uzroke stresa, anksioznosti i sagorevanja treba da potražimo u sebi. Postoje određene navike koje mogu da budu okičači za stres i sagorevanje - evo kojih 6 treba da se oslobodite:

1. Važno vs. hitno - Neke stvari su hitne, a neke važne. Shvatajući bilo koji zadatak kao hitan, brzo ćete početi da doživljavate stres. Postavite sebi prioritete, odnosno ono što je važno i ne pokušavajte da uradite sve odjednom.

2. Nastojite da sve uradite sami - Možda ste vi osoba koja misli da je traženje pomoći znak slabosti. Morate biti u mogućnosti da verujete drugim ljudima i da ne odbijate pomoć ako vam se ona ponudi.

3. Izbegavanje teških razgovora - Strah od pogoršanja stvari samo vas tera da se zatvorite i izdržite stav koji vam se ne sviđa. Iako se iz ovih razgovora mogu javiti emocije i nelagodnost, izgovaranje onoga što treba da se kaže skoro uvek rezultira izvesnim olakšanjem.

4. Akutna reakcija na kritiku - Tačnije, previše lično shvatanje kritike. Ponekad možda ne kritikuju vas, već neki vaš rad, ali vi često sve primate "k srcu" i kritiku možete shvatiti kao izazov ili uvredu. Pokušajte da iz njih učite i razmotrite svoje postupke, a one kritike koje su neosnovane jednostavno odbacite.

5. Poredite se sa drugim ljudima - To je zbog stalnog poređenja sebe sa drugima. Počinjete da ignorišete svoja lična dostignuća i pokušavate da postignete rezultate kao "neko". U postizanju VAŠIH ciljeva vas vode DRUGI ljudi. Zvuči čak i apsurdno...

6. Osećate da je svaki vaš izbor pogrešan - Niste sigurni u svoje odluke i izbore. Osećaj krivice nastavlja da vas proganja., što dovodi do stresa. Fokusirajte se prvo na sebe i vodite se svojim principima kada donosite odluke.

Izvor: Sensa