Kada se vraćamo kući sa posla i osećamo kao da na leđim nosite sav teret ovog sveta, ili dok se prevrćemo u krevetu razmišljajući šta će doneti sutrašnji dan, ili kada se mnogi planovi ne ostvaruju, važno je da osvesimo koliko je važno da negujemo mentalno zdravlje. Veza između mentalnog i fizičkog stanja je uska, a život nas često, nažalost, iznenadi raznim izazlovima koji ruše tu dragocenu ravnotežu.

Zbog toga je važno, ma koliko imali težak dan ili životni period, da radimo na svom blagostanju, raspoloženju i pozitivnim vibracijama. Ukoliko se suočavate sa osećajem nezadovoljstva i tuge već duže vreme, važno je da potražite pomoć stručnjaka. Ali ako imate manje promene raspoloženja i potrebna su vam jednostavna životna rešenja za lakšu i lepšu svakodnevicu, ovih 12 saveta vam mogu pomoći:

1. Ostanite aktivni - Vežbanje, čak i brza 10-minutna šetnja, može da ublaži stres i oslobodi endorfine - hormone sreće. Stručnjaci preporučuju oko 30 minuta umerenog vežbanja pet dana u nedelji, ali računaju se i šetnje od 10 ili 15 minuta.

2. Dobro se naspavajte - Loš kvalitet sna može povećati stres i razdražljivost. Ako imate problema sa spavanjem, OVDE pročitajte naše savete za borbu protiv nesanice.

3. Razgovarajte sa sobom pozitivno - Kada se pogleate u ogledalo, kako vidite sebe? Kakav stav imate o sebi? Da li se sebi dopadate? Ukoliko imate samo negativne misli o sebi, to može značajno ugroziti samopoštovanje i mentalno zdravlje. Niko nije savršen, ali umesto što sumnjate u sebe i neprestano se kritikujete, pronađite načine da promenite stvari kojima niste zadovoljni.

4. Budite zahvalni - Zahvalnost je sjajna za oslobađanje od negativnosti i povezana je sa osećajem blagostanja. Počnite da pišete dnevnik zahvalnosti i svakodnevno zapišite u njega stvari zbog kojih ste zahvalni - bilo da je to sunčan dan ili unapređenje na poslu.

5. Pomognite drugima - Pronalaženje načina da spomognete drugima pokazuje vašu saosećajnost, a i sami ćete se posle takvog gesta osećati dobro. Postoji mnogo prilika da volontirate u raznim organizacijama ili se osvnite oko sebe i razmislite kome je pomoć potrebna. Nosite nečije namirnice, pokosite komšijin travnjak ili pomozite prijateljici da raspremi kuću ili joj pričuvajte decu.

6. Ostanite prisutni u sadašnjem trenutku - Ukoliko ste neko ko stalno postavlja pitanje sebi i drugima, "a šta ako", a onda sledi niz negativnosti, ili neprestano razmišljate o tome šta bi se moglo dogoditi, opterećeni ste sa prošlosti, potrebna vam je promena. Prepoznajte koliko vremena provodite van sadašnjeg trenutka - da li ste svesni da je vaš udah, baš sada, važan znak vašeg života? Život je ono što nam se dešava ovde i sada, a ne ono što je bilo juče ili što planiramo sutra.

7. Jedite zdravo - Kada negujete svoje telo, hranite svoj mozak. Proteini, hrana koja sadrži vitamin B-12 (kao što su tamno lisnato zelje, brokoli i pomorandže) i složeni ugljeni hidrati kao što su ovas, kruške ili pasulj mogu pomoći da poboljšate raspoloženje. Nezdrava hrana i šećer mogu vas zadovoljiti u trenutku, a zatim će va usporiti i ukrasti energiju.

8. Budite okruženi pravim prijateljima - Prijateljstva imaju snažno pozitivan efekat na mentalno zdravlje. Ako imate sa nekim da razgovarate i nekoga da sasslušate, to je zaista razlog za zahvalnost.

9. Cenite prirodu - Studija Univerziteta Stanford pokazala je da šetnja u prirodi može dovesti do manjeg rizika od depresije. Bilo koja zelena površina će biti dovoljna - pronađite park ili prošetajte po komšiluku gde ima zelenila. Prirodna sunčeva svetlost takođe može poboljšati vaše raspoloženje.

10. Nabavite kućnog ljubimca - Ništa ne govori više o bezuslovnoj ljubavi nego mahanje repom psa koji jedva čeka da vas pozdravi posle posla ili mačka koja prede dok se odmarate nakon napornog dana. Studije pokazuju da kućni ljubimci mogu smanjiti anksioznost i stres.

11. Pronađite novi hobi, proširite interesovanja - Isprobajte novi hobi, pridružite se grupi koja ima slična interesovanja ili istražite novo mesto. Ako vam je dosadno i niste inspirisani, isprobavanje nečeg novog može vam pomoći da otkrijete novu strast ili talenat kojeg niste bili svesni.

12. Digitalni detoks - Izolujte se na neko vreme daleko od ekrana i društvenih mreža. U svetu koji je uvek "online", provođenje vremena pred ekranima postaje norma. Međutim, ako stalno provodite vreme na mrežama, to može dovesti do društvene izolacije. Prvi korak je da budete svesni koliko vremena provodite sa mobilnim telefonom u rukama i kako to utiče na vas.

Izvor: Sensa