Tokom leta bi trebalo da koristite što više rashlađujućih napitaka i da svoje telo pripremite na način da lakše podnosi vrućinu. Verovatno će da vas iznenadi da postoji spisak moćnog začinskogbilja, koje vas može rashladiti tokom leta i učiniti da zaboravate na vrućinu. Najbolje od svega je što većinu tih začina sigurno već imate u svojoj kuhinji ili bašti. Začini sadrže vitamine i održavaju naše zdravlje tako što jačaju imunitet. 

Začini se vekovima koriste u procesu kuvanja, jer mirisi sitmulišuapetit zbog toga što nadražuju čula mrisa i ukusa i ubrzavaju aktivnost digestivnih žlezda. Još jedna od prednosti začina je i to što se konzumacijom njihovo izlučivanje pojačava i sasim tim se poboljšava rad digestivnog trakta. Neke vrste začinskog bilja utiču i na protok krvi kroz krvne sudove, pa samim time utiču i na smanjivanje krvnog pritiska.

Svako, vodite računa da pravilno koristite začine, kako biste postigli savršen ukus hrane. Potrebno je da znate kako se pojedini aromatični aditivni uklapaju uz određene vrste namirnica, pa ćete tako dobiti zaokružen ukus jela koje pripremate. 

Najbolje od svega je što začini imaju još jedno važno svojstvo: mogu da rashlade ili da zagreju naše telo!!! Upravo iz tog razloga gledajte da ih prilagodite godišnjem dobu u kom ste. Leti je poželjno da izbegavate teško svarljvu hranu, koja zagreva telo, kao što su meso, mlečni proizvodi, jaja, kafa, čokolada i pržena hrana.

Tokom leta jedite što više sveže hrane, pa bi bilo poželjno da vam se ishrana zasniva na voću i povrću koje je lakše za varenje.

Predstavljamo vam 13 namirnica koje rashlađuju tokom leta, pa ih uklopite u svoje obroke i napitke:

- latice ruže
- crni kim
- limunska trava
- šafran
- lavanda
- žalfija
- lovorov list
- bosiljak
- mirođija
- korijander
- origano
- ruzmarin
- majčina dušica

Izvor: Sensa