Hipertenzija, tj.visoki krvni pritisak je svaka vrednost iznad 140/90 i predstavlja najveći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti- infarkt, srčanu slabost, moždani udar. Neke od njih mogu imati čak i fatalni ishod. Hipertenzija može imati nepoznat uzrok i da se javi kod osobe čiji srodnici takođe imaju visok krvni pritisak. Uzrok može biti preveliki unos soli, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost i nepravilna ishrana, pušenje… Hipertenzija može nastati i kao posledica drugih oboljenja- bubrega, nadbubrega, štitaste žlezde, hipofize).

Najveći problem s hipertenzijom je što često nema nikakve simptome, pa se naziva i tihi ubivca. Mnogi i ne znaju da pate od visokog pritiska, što daje dovoljno vremena bolesti da napreduje i izazove ozbiljna oštećenja. Na druge simptome, koji se mogu javiti, često ne obraćamo pažnju jer su, na neki način, uobičajeni, poput glavobolje ili umora. To često pripisujemo stresu i nedovoljnom snu. Međutim, ako se jave učestale glavobolje, obavezno se obratite lekaru.

Jedan od simptoma visokog pritiska mogu biti vrtoglavica, mučnina, kratak dah, crvenilo lica, smetnje vida (kao posledica oštećenja krvnih sudova u očima usled nedopremanja krvi do mrežnjače), bol u grudima ( hipertenzija može da izazove oštećenje arterija što dovodi do smanjenje protoka krvi i snabdevanje srca kiseonikom, a to rezultira bolom u grudima koji se može proširiti na leđa, vrat, vilicu, ramena i ruke).

Najbolja preventiva visokom pritisku je zdrav način života- izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost, smanjenje pušenja i konzumiranja alkohola, manje stresa i redovno kontrolisanje. Ako neko u porodici pati od hipertenzije, savetuje se dodatni oprez.

Izvor: Sensa