Razlozi zbog kojih ljudi mogu imati problema sa fokusom i koncentracijom su raznovrsni i često su rezultat kombinacije unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Svi mi, smo svakodnevno izloženi velikom broju informacija. Ta prekomerna količina podataka može dovesti do osećaja preopterećenosti, što otežava održavanje fokusa. Takođe, visok nivo stresa i anksioznosti može ometati našu sposobnost fokusiranja. Još jedan čest razlog može biti nedostatak vežbe i zdrave ishrane, što direktno utiče na rad mozga, jer može smanjiti nivo energije i uticati na sposobnost koncentracije.

Svako iskustvo smanjenog fokusa može biti jedinstveno, a rešenje da poboljšate fokus, koncentraciju i produktivnost je uvođenje nekih jednostavnih navika i vežbi u svoju svakodnevicu.

Navodim vam nekoliko predloga:

Meditacija

Redovno praktikovanje meditacije može poboljšati tvoju sposobnost da se fokusiraš i time smanjiš distrakcije. Čak i kratke sesije meditacije, od recimo 10 minuta dnevno, mogu imati pozitivan uticaj. Dok meditiramo razvijamo svest o trenutku. Kroz meditaciju, učimo da se fokusiramo na sadašnji trenutak i smanjimo mentalnu buku. Meditacija te uči kako da posmatraš svoje misli bez da se previše identifikuješ s njima, a onda postaje lakše da se fokusiraš na ono što je važno.

Produženo disanje

Kada osetiš da gubiš fokus, zaustavi se na trenutak i usmeri pažnju na svoje disanje. Produženo udahni i izdahni nekoliko puta. Produženo disanje aktivira parasimpatički nervni sistem, koji odmah smanjuje nivo stresa. Kada si manje pod stresom, lakše je održavati fokus jer stres može ometati sposobnost koncentracije. Takođe, ovaj način disanja dovodi do većeg unosa kiseonika u telo koji je ključan za pravilan rad mozga.

Joga vežbe

Praktikovanjem joge, ne samo da radiš na fizičkom zdravlju već i jačaš svoj um, poboljšavaš sposobnost fokusiranja i razvijaš opštu prisutnost u sadašnjem trenutku. Određene joga vežbe će stimulisati tvoj metabolizam, pokrenuti cirkulaciju i obnoviti tvoje telo i um.

Pogledajte video i probajte joga vežbe za fokus. Ovaj joga čas najbolje je da radiš ujutru, kako biste se pripremili za dan koji je pred vama.


I naravno, ne zaboravi na dovoljno sna, hidrataciju i zdravu ishranu - to takođe utiče na našu sposobnost da budemo fokusirani i produktivani!

 Možda će vas zanimati i kako da uz ovih 7 joga položaja povratite sjaj i zdravlje kože.

Sensa

BONUS VIDEO: