Celog leta uživampo u specijalitetima u kojima su glavni sastojak neodoljive tikvice. One su pune vode, sadrže malo kalorija, a toliko su lake za pripremu da ih možete koristiti u raznim jelima. Svakako jedna od zdravijih letnjih namirnica su tikvice, a osim što poseduju hranljive sastojke, one su izuzetno zasirtne zbog količine vode koju poseduju, pa su pravi izbor ako želite da ograničite apetit u dijeti.

Donosimo vam recept za zdravu i originalnu salatu od tikvica, a odličan je izbor za vegetarijance i vegane, kao i za one koji poste. Ako ne birate ovakav način ishrane, savršeno će se slagati i uz meso i tvrdi sir. Tajna je u jednom sastojku - u medu koji saati daje slast.

Recept za salatu od prženih tikvica

Sastojci:

  • 2 mlade tikvice
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike svežeg bosiljka
  • 1 kašičica meda
  • 2 kašike soka od limuna
  • So, crni biber po ukusu
  • 100 ml biljnog ulja

Priprema:

Tikvice iseckajte na kockice i pržite na vrelom biljnom ulju sa svih strana. Kada su dovoljno pržene, stavite ih na salvetu d aodstoje id a se ocedi ulje. Za to vreme spremite preliv, pomešajte pomešajte limunov sok sa medom, dodajte sitno iseckan beli luk, so i crni biber. Sve zajedno promešajte.

Ohlađene tikvice stavite na tanjir, pospite seckanim bosiljkom i začinite prelivom. Ako želite, u salatu možete dodati nanu ili matičnjak, to će salati dati još bogatiji ukus.

Izvor: Sensa