U režimima ishrane postoje razni trendovi za mršavljenje, ali za mnoge se dokatzalo da snisu tako efikasni. Važno je osvestiti da hje način ishrane individualna stvar i da se određeni režimi mogu utvrditi na osnovu pojedinačnih analiza osobe. Uglavnom se mere šečer i masnoća u krvi pre pripisivnja određenih dijeta ili načina ishrane. Pitali smo nutricionistkinju AleksandruSedlarević iz nutricionističkog sudija "Aleavita" koje zablude kod zdrave ishrane najčešće postoje.

Mnogi u kafićima tokom uživanja u kafi izaberu žuti šećer umesto belog, u nameri da izaberu zdraviju varijantu. Međutim, nutricionistkinja poručuje: "Uvek nekako mislimo da je žuti šećer zdraviji od belog, ni jedna ni druga opcija nije dobra. Žuti šećer isti je kao i beli samo je obrađen sok šećerne trske. Velike razlike zapravo nema."

"Često sada ljudi pribegavaju bezglutnskoj ishrani misleći da se tako zdravije hrane. Međutim, ako nemamo zdravstveni problem, nema potrebe za izbacivanjem glutena iz ishrane." - obhjašnjava Aleksandra Sedlarević. Bezglutenska ishrana je postala sve popularnija, ali ona je namenjena osobama koje su alergične ili intolerantne na gluten.

Takođe, kupovne ovsene kaše uvek su loš izbor, a mnogi na taj način menjaju ishranu misleći da se zdravije hrane, uvek postoji dodatak šećera, prerađenog voća. Uvek je bolja opcija ovsena kaša koja je spremljena od ovsenih pahuljica sa svežim ili suvim voćem, pa čak i dodatak crne čokolade u takvoj ovsenoj kaši je bolji izbor od gotove ovsene kaše koju možemo kupiti u prodavnicama." - dodaje nutricionistkinja.

Umesto kupovne kaše napravite ukusnu domaću kašu, jedan od zanimljivij recepata možete pročitati OVDE.

Izvor: Sensa