Znate onaj trenutak posle ručka, kada nakon nekog vremena počinje da vam pada energija, stiže vas umor i vi samo mislite o krevetu? Rado biste malo dremnuli ali nažalost, na poslu ste i ima još dosta vremena do kraja radnog dana. Drugo rešenje je obično kafa, druga ili već treća tog dana.

Međutim, doktorka funkcionalne ishrane Taz Bhatia smatra da postoji bolji način da podignete svoju energiju u toku dana. Ona ističe da, ako se osećamo tromo u popodnevnim časovima treba da izbegavamo kofein. To ne znači u potpunosti, naprotiv, kafa ima brojne prednosti i doktorka sama voli da je popije ujutru. Ona ističe da se pad energije najverovatnije javlja usled pada šećera u krvi. Dok pijete kafu ili čaj s kofeinom, vi zapravo veštački podižete nivo šećera u krvi i insulina.

-Svaki put kada posegnete za šoljom kafe da vam podigne energiju, osećaćete se bolje narednih sat ili dva, a onda ćete ponovo „pasti“. Možete uzeti i treću šolju, ali ciklus će se nastaviti- objašnjava doktorka.

Još jedan uzrok energetskog pada je kortizol. Povišeni nivoi ovog hormona vremenom podižu šećer u krvi, što može doprineti popodnevnom padu energije. Mnogo faktora može uticati na povećanje nivoa kortizola- nedostatak sna, povećan stres, loša ishrana… ali promenom navika to se može sprečiti.

Šta je rešenje?

Doktorka navodi da je najvažnije da održavamo optimalni nivu energije. Potrudite se da doručkujete namirnice koje sadrže vlakna, kao i nutritivno bogat ručak koji će vas duže držati sitima. Na taj način ćete održati ravnotežu nivoa šećera u krvi i izbeći njegov pad u popodnevnim časovima. Doktorka savetuje da se u ishranu uvedu reiši i šitake pečurke koje poboljšavaju energetski metabolizam. Što se povećanja kortizola tiče, tu znate šta vam je činiti- što je moguće više izbegavajte stres, spavajte što više u toku noći

Izvor: Sensa