Kada želimo da zategnemo svoje telo, ojačamo ga ili oslobodimo viška masti, onda trenitamo i vežbamo. Ali, često zaboravimo da je i za ljubav potreban trening.

Mišić ljubavi u našem telu je srce. Ako prestanemo da trenitamo ljubav, srce nastavlja da kuca kao fizički mehanizam, ali više nije duhovni motor, što je njegova svrha. Srce nije samo organ koji nam je potreban za funkcionisanje organizma, već je naš izvor i pokretač ljubavi. Dakle, kada počnete da stalno i svesno vežbate ljubav, tek tada se možete osetiti potpuno živi i pronaći ljubav kakvu želite.

Čuveni mistik Ošo objasnio je u jednom od svojih dela kako možemo da trenitamo mišić ljubavi i tako u našem životu privučemo i pobedimo pravu ljubav. Postoji nekoliko metoda:

1. Kada držite prijatelja za ruku, to radite svesno. Pogledajte da li vaša ruka zrači toplotu ili ne. U suprotnom se možete držati za ruke, ali neće biti komunikacije, nema prenosa energije. Kada je ruka hladna i nema vibracija, nema pulsiranja; energija ne teče do vašeg prijatelja. To je beskorisno. To je prazan gest, besplodan gest. Dakle, kada se držite za ruke, posmatrajte da li energija teče duboko unutra ili ne i pomozite da tu energiju usmerite. U početku će širenje energije ljubavi biti vežba mašte, ali energija prati maštu. Zato, kada držite ruku, držite je svesno i zamislite da se energija tamo kreće, a ruka postaje toplija i prijatnija. Videćete ogromne promene.

2. Kada nekoga gledaš, gledaj ga očima ljubavi. Ako ga gledate bez tog osećaja, oči su hladne i u njima nema emocija. Dok gledate ljude, izlijte ljubav kroz svoje oči. Dok hodate, hodajte zračeći ljubav oko sebe. U početku će to biti samo mašta, ali posle mesec dana videćete da je to postalo stvarnost. I drugi će početi da osećaju da ste postali toplija osoba. Kada širite ljubav, ljudi oko vas će s eosećati dobro, prijatno, raspoloženo.

Ošo napominje da bi svako trebao da se trudi i ulaže napore u širenje ljubavi, tada će se mišić naše duše aktivirati.

Izvor: Sensa