Meditacija ljubaznosti je takođe poznata i kao Meta meditacija. Njen cilj je negovanje ljubavi i ljubaznosti prema svemu, čak i prema neprijateljima i izvorima stresa. Dok duboko dišu, praktikanti otvaraju svoj um za primanje ljubaznosti. Zatim šalju poruke ljubaznosti prema svetu, određenim ljudima ili svojim voljenima.

U većini oblika ove meditacije, ključ je ponavljanje poruke mnogo puta, sve dok praktikant ne oseti stav ljubaznosti i ljubavi. Meditacija ljubaznosti i dobrote osmišljena je tako da podstiče osećaj saosećanja i ljubavi, i za druge i za sebe.

Meta meditacija ljubaznosti može pomoći onima koji su pogođeni ovim situacijama i emocijama:

  • ljutnja
  • frustracija
  • ozlojeđenost
  • međuljudski sukob

Ova vrsta meditacije može povećati pozitivne emocije i povezana je sa smanjenjem depresije, anksioznosti i posttraumatskog stresa.

Položaj tela:

Zatvorite oči. Sedite udobno sa stopalima na podu i ispravljenom kičmom. Opustite celo telo. Držite oči zatvorene tokom cele vizualizacije i uvedite svoju svest prema sebi. Bez naprezanja ili koncentracije, samo se opustite i nežno sledite uputstva. Udahnite duboko. I izdahnite.

Primanje ljubavi:

Držeći oči zatvorene, pomislite na osobu koja vam je bliska i koja vas mnogo voli. To može biti neko iz prošlosti ili sadašnjosti; neko još u životu ili ko je preminuo.To može biti vaš duhovni učitelj ili vodič. Zamislite da ta osoba stoji s vaše desne strane i šalje vam svoju ljubav. Ta osoba vam šalje želje za vašu sigurnost, za vaše blagostanje i sreću. Osetite tople želje i ljubav koje ta osoba upućuje vama.

Sada pomislite na istu osobu ili drugu osobu koja vas duboko ceni. Zamislite da ta osoba stoji s vaše leve strane i šalje vam želje za vaše zdravlje, zdravlje i sreću. Osetite ljubaznost i toplinu koja vam dolazi od te osobe.

Sada zamislite da ste okruženi sa svih strana svim ljudima koji vas vole i koji su vas voleli. Zamislite sve svoje prijatelje i voljene koji vas okružuju. Stoje i šalju vam želje za sreću, blagostanje i zdravlje. Uživajte u toplim željama i ljubavi koje dolaze sa svih strana. Ispunjeni ste i toplinom i ljubavlju.

Izvor: Sensa