Stresne situacije kod mnogih mogu izazvati anksioznost i napad panike, ali ne mora uvek određeni događaj da bude okidač. Anksiozne misli mogu se javiti i kad samo mislimo o određenom problemu koji nas muči. U tim situacijama, dobro je znati nekoliko mantri, tj. rečenica podrške koje nam mogu umiriti ubrzani puls, skrenuti misli i smanjiti napetost. Osim što mogu pomoći da se opustite, ove mantre su korisne i zbog još jedne stvari- daju nam osećaj kontrole nad svojim emocijama i reakcijama.

Kada osetite da vas hvata panika, evo koje 4 mantre treba sebi da ponavljate:

1. „Ovo je privremeno“.

Istina je da ništa neće trajati večno. Ni problemi, ni tuga ni patnja...ništa. Čak iako vam se čini da je nemoguće, ljudi mogu izdržati stres tokom dužeg vremenskog perioda. "Ovaj stres je privremen!" Recite to sebi iznova i iznova.

2. „Sve će biti u redu.“
Budućnost je nepoznata, ne samo sada već uvek. Ali nema smisla zbog toga paničiti. Možemo sebi reći da će sve biti u redu, i najverovatnije će biti. Ako ste previše realista ili pesimista, možete da modifikujete ovu mantru u „Verovatno će sve biti u redu“. Ako vam je i dalje teško da poverujete, pokušajte sa „Ako sve nije u redu, ja to mogu da podnesem.“ I to je istina! Isprobajte različite verzije i vidite šta najviše smiruje anksioznost u vašem telu.

3. „Dan po jedan. Sat po sat. Minut po minut.”

Kada vas emocije preplave, vreme je za usporavanje. Podsetite se da je jedini cilj da prođete još jedan minut, sat ili dan. Preusmerite svoj fokus na pronalaženje prijatne i smirujuće aktivnosti koju možete da uradite u trenutku kad vam postane previše teško. Na primer, probudite se uznemireni, srce vam ubrzano kuca. Podsetite sebe da je vaš cilj da usporite i idete napred minut po minut, korak po korak. Dišite svesno narednih 5 minuta. Skuvajte omiljeni topli napitak. Radite nešto što vam prija i što volite (čitajte, pišite, radite vežbe istezanja, pustite opuštajuću muziku…) Ako ništa od toga ne pomogne, nemojte se obeshrabriti. Recite sebi-„Drži se! Sutra je novi dan i verovatno ćeš se osećati bolje ujutru.”

4. „Samo zato što se osećam anksiozno u ovom trenutku ne znači da su stvari gore nego ranije“
Anksioznost ima smešan način generisanja katastrofalnih misli. Kada ste veoma uznemireni, važno je da zastanete i postanete svesni svojih misli. Ako mislite da je kraj sveta ili da više nikada nećete biti srećni ili ste uništili svoj život, primetite to i podsetite se da je to samo osećaj. To ne znači da je istina.
Rad sa anksioznošću i emocijama koje su u njenoj osnovi zahteva doživotno vežbanje i strpljenje, nema čarobnog štapića. Samo budite uporni!

 Izvor: Sensa