Menopauza je period života koji može doneti puno blagodeti, ali i izazova. Mnoge žene se tokom menopauze suočavaju sa raznim neprijatnim simptomima: valunzi (talasi vrućine), nesanica, promenljivo raspoloženje, dobijanje kilograma, umor, nedostatak energije, vrtoglavica itd.

Zato je posebno važno jesti uravnoteženu ishranu koja će unaprediti dobro zdravlje. Kako biste sprečili upalne procese, smanjili rizik od gojaznosti i ublažili neprijatne simptome, važno je da izbacite nezdravu hranu iz jelovnika, poput slatkiša, slanih grickalica, brze hrane, testa itd.

Kombinacija povrća i voća uz proteine iz nemasnog mesa i ribe je sjajna, ali šta grickati između obroka, a istovremeno sačuvati dobro zdravlje i figuru. Stručnjaci preporučuju orašaste plodove!

Orašasti plodovi sadrže veliku količinu esencijalnih nezasićenih masnih kiselina Omega i vitamina E. Ove supstance nisu samo dobre za zdravlje – jačaju krvne sudove, poboljšavaju moždanu aktivnost i osnažuju imunitet, ali imaju i snažan efekat protiv starenja. Orašasti plodovi koji imaju najkorisnija svojstva: orasi, makadamski oraščić, pistaći, lešnik, badem, indijski orah. Važno je da ne preterujete, dnevna mera bi trebala da bude oko 40g, šaka orašastih plodova.

Ova namirnica je odlična kao užina ili dodatak vašoj omiljenoj salati, ovsenoj kaši ili kuvanoj pšenici. Osim toga, bogati polinezasićenim masnim kiselinama, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i cinkom, orašasti plodovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma i efekata menopauze.

Utiču na poboljšanje mineralne gustine kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze, prema studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani iz 2013. godine.

Istraživanja pokazuju da postoji vezu između većeg unosa cinka i boljeg kvaliteta sna. Takođe, magnezijum u orašastim plodovima može pomoći u smanjenju rizika od depresivnog raspoloženja.

Izvor: Sensa