Doručak nije samo ključ za energiju tokom celog dana, već i deo ishrane na koji treba obratiti pažnju prilikom mršavljenja. Prema stručnjacima ovo su 3 navike jutarnje navike koje treba da korigujete ako želite da smršate.

Ne preskačite doručak

Bolje je doručkovati sat vremena nakon buđenja, a sat vremena pre popiti čašu tople vode. Činjenica je da u trenutku buđenja nivo kortizola u telu dostiže svoj vrhunac. A ovo je važan hormon koji je uključen u regulaciju metabolizma ugljenih hidrata. Kortizol aktivira razgradnju glukoze u mišićima i izaziva kratkotrajnu insulinsku rezistenciju u ćelijama, pa je najbolje doručkovati 60 minuta nakon buđenja.

Nemojte piti kafu odmah nakon buđenja

Ispijanje kafe na prazan stomak može iritirati zid želuca i izazvati bol i gorušicu. Takođe će izazvati prekomerno oslobađanje kortizola. Rezultat je povećan apetit, anksioznost i razdražljivost.

Kafa podstiče lučenje želudačnog soka u želucu. Njegova glavna komponenta je hlorovodonična kiselina, a agresivna je prema sluzokoži unutrašnjih organa. 

Za doručak vam je potreban pun tanjir, a ne zalogaj s nogu

Morate uzeti običnu ravnu ploču za večeru prečnika od 20 do 26 centimetara. Zatim ga treba vizuelno podeliti na dva dela, a jednu od polovine - ponovo na dva. Tako dobijamo jedan deo od 50% i dva od 25%. Veći deo tanjira je ispunjen povrćem, a preostala dva su podjednako ispunjena proteinskom hranom i složenim ugljenim hidratima. Stručnjaci preporučuju da u tanjir dodate dodatnu masnoću u vidu orašastih plodova ili pola avokada, a možete dodati i punomasnu pavlaku, piše sajt Wday.

Saznajte koje nezdrave namirnice sadrže nizak sadržaj masti.

BONUS VIDEO:

Obrok salata od povrća I avokada  tiktok/ rebeccaaleigh

Sensa/A.S.