Polifenoli su jedinjena koja se najčešće nalaze u hrani biljnog porekla, piše Lovesensa.

Oni deluju poput antioksidanata, neutrališu negativne efekte slobodnih radikala i sprečavaju oštećenja ćelija. Samim tim oni su neophodno jedinjenje u borbi protiv karcinoma, dijabetesa i bolesti srca.

Polifenoli regulišu upale u telu i smanjuju rizik od hroničnihoboljenja, zato je neophodno da ih svakodnevno imamo u ishrani.

Postoji više od 8 000 vrsta polifeonola, ali su kategorisani u 4 različite grupe, a to su flavonidi, fenolna kiselina, amidi polifenola i ostale grupše polifenola.

Istraživanja pokazuju da ishrana bogata polifeonilima pomaže da: smanjimo nivo šećera u krvi, smanjimo rizik od srčanihoboljenja, sprečimo nastanak tromba, štiti nas od različitih vrsta karcinoma, održava zdravlje probave i podstiče zdravo funkcionisanje mozga.

Namirnice koje sadrže najviše polifenola su:

  1. kakao prah i crna čokolada
  2. bobičasto voće (crna ribizla, borovnica, jagoda, malina, kupina)
  3. začini (karanfilić, zvezdasti anis i sušena nana)
  4. voće (šljive, trešnje, jabuke)
  5. pasulj
  6. povrće (artičoka, crveni luk, spanać, cikorija)
  7. orašasti plodovi (orah, badem, lešnik, pekan orah)
  8. crveno vino
  9. crni čaj
  10. zeleni čaj

Izvor: Lovesensa