Savremeni čovek živi mnogo duže nego njegovi preci, ali se zbog modernog načina života suočava s mnogim bolestima i tegobama. Jedna od njih je bol u kičmi i vratu, kao posledica prekomernog sedenja i nepravilnog položaja (sagnuta glava zbog dugotrajnog korišćenja pametnog telefona). Mnogi imaju problem i sa bolom u ramenu koji može biti vrlo neprijatan, a pritom ograničava pokrete i remetni svakodnevni život (nemogućnost spavanja na boku).

Bol u ramenu može biti akutni ili hronični, a prate ga različit stepen bola i ograničenosti pokreta. Najčešće je izazvan poremećajem u strukturama oko zgloba (mišići, tetive, ligamenti koji pružaju stabilnost ramenu tokom pokreta i mirovanja). Ali, bol u ramenu nekada može biti i posledica degenerativnih promena- artroza, zapaljenje zgloba, giht, kao i posledica povrede.

Dok ne odete na pregled kod fizijatra i ne utvrdite šta je tačni uzrok bola i ograničenih pokreta, probajte jednu jednostavnu vežbu. Osim što će vam smanjiti intenzitet bola, ovi pokreti istezanja prijaće i vašoj kičmi i ramenima nakon celodnevnog sedenja. Potreban vam je samo zid. Kako se izvodi vežba, pogledajte u videu ispod.

Rešite se bola u ramenu Instagram/pouya_yoga

Izvor: Sensa