Laneno seme je sve popularnije u svetu zdrave hrane, a neka istraživanja pokazuju da može imati specifične prednosti za žene u srednjim godinama, posebno u ublažavanju simptoma u periodu menopauze. Ova moćna semenka sadrži mnogo vlakana. Laneno seme je najbolji izvor alfa linolenske kiseline (ALA), zdrave omega 3 masti, bogato je jedinjenjima koja se nazivaju fitoestrogeni, od kojih su za žene u menopauzi najznačajniji lignani.

Lignani se prirodno nalaze u biljnoj hrani poput voća i povrća, celih žitarica, orašastih plodova i drugih semena. Međutim, sadržaj lignana u lanenom semenu je skoro 100 puta veći od bilo koje druge hrane. Ovo je deo onoga što čini laneno seme tako sjajnim kada je u pitanju zdravlje žena.

Tokom menopauze, nivoi estrogena i progesterona opadaju. Niži nivoi hormona povećavaju rizik žene od raznih hroničnih bolesti i mogu narušiti nekoliko fizioloških funkcija u telu žene. U vreme kada mnoge žene traže alternative tradicionalnim hormonskim terapijama, potencijalna lekovita svojstva biljaka poput lanenog semena se više proučavaju.

Donosimo vam 5 prednosti koje laneno seme ima za zdravlje žena u menopauzi:

Mogu smanjiti rizik od osteoporoze ili slabljenja kostiju, oboljenjem sa kojim se suočavaju mnoge žene u menopauzi. Nedostatak estrogena u menopauzi nepovoljno utiče na zdravlje kostiju.
Iako istraživanja pokazuju samo mali efekat, fitoestrogeni takođe mogu pozitivno uticati na vaginalnu atrofiju i pojačati polne hormone kod nekih žena.
Laneno seme može pomoći u ublažavanju talasa vrućine (valunga), što je vrlo čest i najneprijatniji simptom u menopauzi.
Konzumiranje lanenog semena može poboljšati kardiovaskularno zdravlje.

Laneno seme možete lako uključiti u ishranu tako što ćete ga dodati u salate, smutije, ovsene kaše, ali možete koristiti i brašno od mlevenog lanenog semena. Istraživanja preporučuje da koristite mleveno laneno seme, jer kada se jede u takvom stanju, unosite više hranljivih materija.

Izvor: Sensa