Svako ima svoju omiljenu rutinu vežbanja, a pred leto većina žena želi da zna - šta je efikasnije kada je posredi gubitak masnih naslaga ili posebno salceta na stomaku: joga ili pilates. Iako su sve vežbe vrlo korisne za skidanje kilograma, instruktorka fitnesa Dejzin Bruster otkriva za Eat This koja je vežba produktivnija ukoliko želite da skinete višak kilograma i posebno ako je vaš cilj skidnje zimskog salceta na stomaku.

Ključna razlika između joge i pilatesa 

Bilo da praktikujete jogu ili pilates, oba treninga su sama po sebi produktivna. Ovi popularni oblici fizičke aktivnosti pružaju mnoge prednosti za vaše opšte zdravlje i blagostanje. Brusterova objašnjava: "Dok se obe prakse fokusiraju na poboljšanje snage, fleksibilnost i balansa, postoje neke ključne razlike kada je u pitanju sagorevanje telesne masti ili gubitak masti na stomaku." Jedna od ključnih razlika između pilatesa i joge jeste nivo intenziteta. "Joga obično uključuje dugo zadržavanje poza, fokusirajući se na duboko disanje i pažnju", objašnjava Brusterova. "Dok joga može pomoći u poboljšanju tonusa i fleksibilnosti mišića, možda neće biti toliko efikasna za sagorevanje telesnih masti u poređenju sa intenzivnijim oblicima vežbanja kao što je intervalni trening visokog intenziteta (HIIT).“

shutterstock_557789605.jpg
Shutterstock Joga ili pilates - šta bolje skida salo sa stomaka

I joga i pilates imaju svoje prednosti

Što se pilatesa tiče, ova vrsta treninga može uključivati opremu kao što su mašine za reformer pilates ili pak trake kako bi se dodao otpor svakom pokretu. To će povećati sagorevanje kalorija i pomoći vam da oblikujete vitke mišiće. "Pilates se fokusira na jačanje osnovnih mišića, što može pomoći u poboljšanju držanja i smanjenju masti na stomaku tokom vremena“, dodaje Brusterova.
Nepotrebno je reći da je - ako biste birali između ova dva - pilates pobednik kada je u pitanju gubitak i sagorevanje masti na telu i stomaku. Međutim, instruktorka kaže da uključivanje oba treninga u vaš fitnes režim može biti neverovatno korisno u postizanju ciljeva kada je reč o gubitku težine. "Joga može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i oslobađanju od stresa, dok pilates može ciljati određene mišićne grupe i povećati ukupnu snagu.“ U zaključku, Brusterova kaže da, iako i joga i pilates donose jedinstvene prednosti, ako posebno ciljate salce na stomaku ili sagorevanje telesnih masti, pilates može biti efikasniji jer se fokusira na toniranje i jačanje mišića.

shutterstock_557789635.jpg
Shutterstock Joga ili pilates - šta bolje skida salo sa stomaka

BONUS VIDEO:

VEŽBE U STOLICI instagram/emiwong_

 Sensa/Z.A.